Siz hangisisiniz? Kalori hesabına son Verdiğinizi geri almayacaksınız • Hafif, ince bir yapı Vata tipinin ana teması 'değişkenlik' • Vata kişilerinin ne yapacağı belli olmaz. İşleri başlatmakla sorumludur, bitirmekle değil. • Bu tip kimseler bir şey satın almadan sürekli alışverişe çıkarlar, bir sonuca varmadan devamlı konuşurlar ve kronik olarak doyumsuzdurlar. • Birçok Vata'nın üzüntüye eğilimi vardır ve uykusuzluk çekerler. Normal Vata uykusu bütün tipleri içinde en kısasıdır, altı saat ya da daha az ve yaş ilerledikçe süre kısalır. • Sindirim sistemi ile ilgili tipik şikayetleri kronik kabızlık ya da gazdır. Dengeli bir Vata kişisi mutlu, çoşkulu ve enerjiktir. Zihin açık ve kıvraktır. Çevre değişikliklerine karşı oldukça hassastırlar. Sese ve temasa karşı keskin tepki gösterirler ve yüksek tondan hoşlanmazlar. • Canlı hareketli, kolay heyecanlanan, ne yapacağı belli olmayan, düşgücü kuvvetli kişilerdir. 'Vata tiplerinde görülen hastalıklar' • Uykusuzluk, kronik kabızlık, gerilime bağlı mide rahatsızlığı, kaygı ve depresyon, adale spazmları ve krampları, PMS (adet öncesi sendromu), hassas barsaklar, kronik ağrı, yüksek tansiyon, artrit. Vata'yı sakinleştiren yiyecekler Yenmeli: Kuşkonmaz, pişmiş soğan ve sarmısak, pancar, havuç, salatalık, yeşil fasulye, bamya, kabak,turp, tatlı patates, şalgam. Azaltılmalı veya yenmemeli: Brokoli, lahana, karnabahar, kereviz, patlıcan, domates, biber, patates. Genelde çiğ sebzeler yenmemelidir. Meyveler Yenmeli: Kayısı, avakado, muz, çilek, böğürtlen, mango, karpuz, kavun, kiraz, incir, üzüm, hurma, şeftali, ananas, portakal. Yenmemeli: Elma, kızılcık, armut, nar. Tahıllar Yenmeli: Yulaf (pişmiş olarak, kuru değil) Yenmemeli veya azaltılmalı: Arpa, mısır, esmer buğday, darı, çavdar. Süt ürünleri: Hepsi yenebilir. Etler Yenmeli: Tavuk, hindi, deniz ürünleri Yenmemeli veya azaltılmalı: Kırmızı et. Pitta tipinin özellikleri
Yenmeli: Kuşkonmaz, brokoli, lahana, karnabahar, kereviz, salatalık, yeşil fasulye, yapraklı yeşil sebzeler, marul, bamya, bezelye, patates, kabak. Yenmemeli veya azaltılmalı:Havuç, patlıcan, sarmısak acı biber, soğan, tur ıspanak, domates Meyveler Yenmeli: Elma, avakado, kiraz, hindistan cevizi, incir, üzüm, mango, kavun, portakal, armut, ananas, kuru üzüm, kuru erik. Yenmemeli veya azaltılmalı: Kayısı, muz, böğürtlen, çilek, kiraz, kızılcık, greyfurt, şeftali. Tahıllar Yenmeli: Arpa, buğday, yulaf, beyaz pirinç, mısır, darı çavdar Süt ürünleri: Hepsi yenebilir. Etler Yenmeli: Tavuk, hindi, karides (az miktarlarda) Yenmemeli: Kırmızı et ve deniz ürünleri. Kapha tipinin özellikleri • Sağlam, güçlü bir beden yapısı, fiziksel güç 'Kapha'yı sakinleştiren yiyecekler Sebzeler • Salatalık, tatlı patates, domates, yeşik kabak dışındaki bütün sebzeler yenebilir. Meyveler Elma, armut, kayısı, nar, kurutulmuş meyveler Tahıllar Arpa, mısır, darı, çavdar Süt ürünleri Kaymağı alınmış süt, az miktarlarda yağda pişirilmeden yumurta. Etler Tavuk, hindi, karides |
1 Ocak 2009 Perşembe
Beden tipinize göre beslenin
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder